Salvia Hispanica is niet echt een alledaagse naam. Maar als we het hebben over chia zaadjes dan gaat er (gelukkig) bij steeds meer mensen een lichtje branden tegenwoordig. Bij steeds meer gezondheidswinkels kun je chia zaadjes vinden, en de voordelen van chia zaad lijken met meer onderzoek steeds hoger op te lopen.
Chia zaad is onderdeel van de munt plantenfamilie en word al duizenden jaren gebruikt in Centraal- en Zuid Amerika. De laatste jaren zijn de zaadjes echter ook in trek in andere delen van de wereld vanwege de grote hoeveelheid vezels, omega-3 vetzuren en anti-oxidanten.
Chia zaden in de belangstelling
Door deze goede eigenschappen staan de chia zaden nu al een tijdje in de schijnwerpers. Eerst in de VS, en nu komt het ook in Nederland. Het is een beetje een trend, eens in de zoveel tijd komt er een nieuwe “exotisch-en-magische” voeding op de markt die wonderen zou verrichten.
De acaibes gingen de chiazaadjes voor.
Helaas worden door deze marketingtechnieken de mensen steeds sceptischer aangezien er elk jaar wel weer een nieuw wondermiddel is en er sinds het vorige wondermiddel niet veel gebeurd is.
Zoals ook met de acaibes… En dat terwijl de echte acaibessen of het concentraat poeder toch wel heel erg goed voor je is.
Terug naar de chiazaadjes.
Wat je moet doen bij de introductie van een nieuw wondermiddel, is langs alle promotie en marketing heenkijken en feitelijk eens kijken naar de studies die beschikbaar zijn omtrent de nieuwe wondervoeding.
Of zal ik het doen voor je?
Onderzoek naar de gezondheid van Chia zaadjes
Het onderzoeken van een bepaalde voeding is niet gemakkelijk. Je moet eerst alle mogelijke studies opzoeken. Maar dat is pas het begin, aangezien je in veel gevallen conflicten kunt vinden in de verschillende studies.
Niet iedereen is het met elkaar eens en daarnaast moet je ook nog in overweging nemen welke informatie betrouwbaar is en welke je beter kunt negeren.
De goede reputatie van chia zaadjes liep een flinke deuk op door een studie uit 2009. Hierin namen 90 personen met overgewicht deel uit van een studie van 12 weken waarin men ging onderzoeken of de Salvia Hispanica (chia) kon helpen bij het afvallen.
De helft van de groep nam 25 gram chia voor het ontbijt en avondeten en de andere helft nam een placebo op dezelfde manier. Er werd een lichaamsmeting, bloeddruk onderzoek en cholesterolmeting gedaan voor en na de 12 weken.
De meting liet zien dat er een 24% toename was in plantaardige omega-3 vetten (alpha linolenic acid) groep, ook wel de chia zaadjes groep. Dit is positief omdat je hierdoor kunt aantonen dat de gezonde vetten wel worden geabsorbeerd door het lichaam.
Echter het slechte nieuws was dat er geen enkel ander meetbaar gezondheidsvoordeel was geconstateerd. Bloeddruk, gewicht en lichaamsmaten bleven allemaal hetzelfde.
Dit is teleurstellend aangezien voeding met veel anti-oxidanten en gezonde vetten normaal gesproken bekend staan als ondersteuning bij gewichtsverlies en andere gezondheidsproblemen.
Daarnaast, leken andere studies allemaal lovend te zijn over de chiazaadjes en de vele gezondheidsvoordelen waren niet op 1 hand te tellen.
Hoe dit kan? Daarvoor moeten we ook dieper in de voorgaande studies duiken. In 2009 is er ook een onderzoek gedaan naar het effect van chiazeden op bloed en suikerspiegels en daarnaast het hongergevoel.
De hoeveelheid chia waarmee men test lag tussen de 7 ~24 gram. De hoogste dosering (24 gram) zorgde voor een verlaging van de bloedglucosespiegel van 33~44%. Deze dosis zorgde ook voor een 47% verlaging van het hongergevoel.
Het grote verschil was echter dat dit een korte termijn studie was, met een totaal van 10 maaltijden. Er is in 2007 ook nog een langere studie gedaan welke geplaatst is in Diabetes Care, een vakblad voor diabetici. Deze studie duurde net als de eerste studie in dit artikel ook 12 weken.
Ze onderzochten wat de voordelen waren van chia binnen een groep van twintig type-2 diabetici. Hun dagelijkse portie lag gemiddeld op 37 gram zaadjes.
Het volgende kwam hier aan het licht:
While undergoing the chia diet there was a significant reduction in C-reactive protein (an inflammatory marker), improvements in blood sugar control (A1C) and circulatory factors (fibrinogen) and a drop in systolic blood pressure.
No negative changes were noted in kidney or liver function and no weight loss was documented.
Dit is dan weer een studie waar de uitkomst in het voordeel van de chia zaden is.
Daarnaast is het wellicht goed om te weten dat de voordelen van chia waarschijnlijk optimaal benut kunnen worden door mensen die er een hoog calorie / koolhydraat dieet erop na houden (vaak ongezond).
Een studie welke in Januari 2009 werd afgenomen liet zien dat ratten welke een suikerrijk dieet voorgeschoteld kregen er minder door werden getroffen wanneer zij simultaan hieraan chiazaden consumeerden.
Dit is zeker allemaal interessant leesvoer, en de uiteindelijke conclusie die ik kan trekken is… blijf lekker chiazaden eten als ontbijt. Het is in ieder geval nergens slecht voor.
En dat kan niet van alle voeding gezegd worden.
Mijn vraag… heb jij chiazaden ook een plekje gegeven in je dagelijkse dieet. En welke voordelen / nadelen heb jij gemerkt tijdens de consumptie van chiazaden?
6 reacties op “Hoe Gezond zijn Chia zaden?”
Ben heel blij met de chia zaden , ik week één eetlepel per dag in half gaasje water . Als na ongeveer 2 uur het een gelly is geworden voeg ik het toe aan mijn Optimel 150 ml ….laat dit staan op het aanrecht ..en telkens als ik trek krijg neem ik een paar slokjes. Ik doe dit als voorbereiding voor mijn gastric bypass binnenkort .Omdat je dan 3 weken van te voren een crash dieet moet volgen …Ik dit een goede vulling en kun je prima naar toilet .
Wat een onzin deze opmerking:
” Echter het slechte nieuws was dat er geen enkel ander meetbaar gezondheidsvoordeel was geconstateerd. Bloeddruk, gewicht en lichaamsmaten bleven allemaal hetzelfde. ”
Dan moet je ook kijken wat deze mensen nog meer voor voedsel/drank tot zich namen.
Ik heb in ieder geval dmv het eten van Chia zaden een veel groter energieniveau – gedurende de dag , maar ook tijdens het sporten voel ik een duidelijk verschil. En als ik extra wil afvallen dan loop ik wel een aantal Km’s extra tijdens het hardlopen 🙂
Ik gebruik nu een maand 1 el chia zaden door m’n havermout.
Ik merk dat ik meer energie heb, m’n huid er beter uit ziet en m’n nagels sterker zijn en mooier. Dus ja, ik ga nog even door met chia. Ik combineer dit wel met moerbeibessen en goybessen.
In het voorjaar was ik begonnen met het gebruik van CIA zaden, na een poosje kreeg ik een benauwd gevoel op de borst maar heb daar niet bij na gedacht ik dacht dat is de overgang zoals veel klachten. Nu na een poosje gestop te zijn met de zaden ben ik weer begonnen ze te nemen bij het ontbijt en is dar gevoel weer terug op sommige momenten van de dag net als in het voorjaar.Zijn er meer mensen die hier last van hebben.Ik heb altijd wel al een lage bloeddruk gehad of tegen het randje.
Zit erg goed in mijn lichaam sinds ik chia zaden gebruik, mijn energie is toegenomen en dit voor een reuma patiënt.
Het volle gevoel is vooral in de eerste week
Ik gebruik Chia zaad al drie jaar in combinatie met moerbeien, hennepzaad, maca poeder, goji bessen. Allemaal in een bakje met bio yoghurt en een bio banaan. Heerlijk heerlijk. Drink veel water met een beetje keltisch zeezout erin. Verder eet ik bio vlees en groente. Ik rook niet en gebruik geen alcohol.
Ik probeer suiker niet te gebruiken. Eet veel eieren en bak alles in bio roomboter. Geen tarwe en glute meer voor mij!! Ben 12 kilo afgevallen en voel mij prima. Conclusie: het is het verandere van je eet patroon. Met chia zaad ga je dat niet redden. Chiazaad is trouwens gewoon vogelzaad van goede kwaliteit.
goede kwaliteit.