Categorieën
Walnoten

Walnoten – Boordevol Anti-Oxidanten en andere Voordelen

Dat walnoten gezond waren wisten we al. Maar wist U ook dat de walnoot de meest gezonde en de hoogste kwaliteit anti-oxidanten heeft dan welke andere noot dan ook. Een hand vol walnoten bevat bijna twee keer meer anti-oxidanten als een gelijkwaardig aantal noten van een andere soort.

Na een analyse van negen verschillende soorten noten, te weten:

  • walnoten
  • amandelen
  • pinda’s
  • pistachenoten
  • hazelnoten
  • paranoten
  • cashewnoten
  • macadamia’s
  • pecannoten

… bleken walnoten beduidend meer anti-oxidanten te bevatten.

Dat wil niet direct zeggen dat je alle andere noten links moet laten liggen. Elke noot heeft zijn eigen goede eigenschap. En misschien vind je bepaalde noten nu eenmaal lekker dan andere.

Jarenlang onderzoek door verschillende onafhankelijke wetenschappers heeft een link gelegd tussen regelmatige consumptie van een kleine hoeveelheid (wal)noten en een verminderd risico op hart- en vaat zoekten, galstenen, diabetes type II en andere gezondheidskwalen.

Een reden om walnoten te kiezen om zijn anti-oxidanten is niet alleen om zijn hoeveelheid anti-oxidanten, maar ook om de kwaliteit. Een walnoot eet je vaak rauw.

Veel andere noten zijn geroosterd, en hierbij gaat de kwaliteit van de anti-oxidanten omlaag.

Bij alle noten en dus ook walnoten geld, hou de porties klein. Noten zitten boordevol (goede) onverzadigde vetten en calorieën. Maar dit veroorzaakt geen gewichtstoename. Sterker nog, noten zijn uitstekend geschikt om te nuttigen tijdens gewichtsverlies. Maar daarover later meer in een ander artikel.

Walnoten zouden de kans op prostaat- en borstkanker verkleinen (*)(**)

En als laatste voordeel is aangetoond dat ongeveer 18 halve walnoten (of negen hele) zorgen voor een verlaging van de bloeddruk in situaties van stress (***).

Dit betekend voor je examen dus geen banaan meer, maar een handje walnoten.

(*) http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=8476591&fulltextType=RA&fileId=S0007114511007288

(**) http://www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090421154325.htm

(***) http://www.futurity.org/health-medicine/walnuts-take-the-edge-off-stress/

2 reacties op “Walnoten – Boordevol Anti-Oxidanten en andere Voordelen”

[…] Walnoten zijn de beste noten voor “brain health”. Ze hebben een hoge concentratie DHA, dit is een type omega-3-vetzuur. DHA heeft de eigenschap dat het de hersenen beschermd van babies, maar ook voor de cognitieve prestaties van ouderen, en zou zelfs de eigenschappen van Parkinson tegengaan. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *